Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 23 do 29 listopada 2015 roku.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade na początku grudnia 2015 r. odnotowano zwyżkę cen większości produktów mleczarskich. Na aukcji, która odbyła się 1 grudnia 2015 r. cena masła ukształtowała się w granicy 3 009 USD/t, tj. więcej o 11% niż w poprzednim notowaniu (17.11.br.) i o 17% niż miesiąc wcześniej.
Za OMP otrzymywano 1 918 USD/t, a za PMP – 2 260 USD/t, a więc to drożej odpowiednio o 4% i 5% niż dwa tygodnie wcześniej, ale o 5–8% taniej niż przed miesiącem. Dalszemu spadkowi uległy z kolei ceny sera Cheddar. Na początku grudnia br. za ser ten otrzymywano 2 829 USD/t, a zatem o 2% mniej niż w połowie listopada br. i niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena masła była wyższa o 6%, a PMP – o 1%, natomiast cena OMP była mniejsza – o 21%, a sera Cheddar – o 6%.
W Unii Europejskiej od początku 2015 r. przeciętne ceny masła oraz mleka w proszku utrzymują się na poziomie niższym niż rok wcześniej. W dniach 23–29.11.2015 r. za masło płacono 2,98 EUR/kg, tj. o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,2% więcej niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku tłuszcz ten był tańszy o 3%.
Odtłuszczone mleko w proszku w UE zbywano po 1,72 EUR/kg, czyli taniej o 1% niż w poprzednim notowaniu, o 4% niż miesiąc wcześniej i o 11% niż przed rokiem. Unijna cena OMP w ostatnim tygodniu listopada 2015 r. była o 1,5% większa od ceny interwencyjnej. Za 1 kg pełnego mleka w proszku otrzymywano 2,24 EUR, tj. mniej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 9% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do cen sprzed roku PMP na rynku unijnym było tańsze o 6%.
źródło: Gospodarz.pl/ARR, foto:
Gospodarz.pl