Ceny zbytu artykułów mleczarskich
Na rynku krajowym w trzecim tygodniu marca 2020 r. zwiększyły się ceny masła. W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 16–22.03.2020 r. masło w blokach zbywano po 14,68 zł/kg, a masło konfekcjonowane – po 16,73 zł/kg, tj. w obu przypadkach drożej o 2% niż tydzień wcześniej i o 1–1,5% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku masło w blokach było tańsze o 13%, a masło konfekcjonowane – o 9%.
Wraz ze spadkiem cen odtłuszczonego mleka w proszku na rynku globalnym, również w Polsce jego ceny uległy ponownemu obniżeniu. W trzecim tygodniu marca 2020 r. krajowa cena zbytu OMP wyniosła 10,52 zł/kg i była niższa o 3% niż w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej. Jednocześnie za pełne mleko w proszku otrzymywano 12,63 zł/kg, czyli o 0,01 zł/kg mniej niż w poprzednim notowaniu i o 0,1 zł/kg mniej niż w porównywalnym tygodniu lutego br. OMP było droższe niż przed rokiem o 36%, a PMP – o 9%.
W dniach 16–22.03.2020 r. producenci za ser Edamski uzyskiwali 14,13 zł/kg, czyli więcej o 3% niż tydzień wcześniej i o 0,4% niż przed miesiącem. Ser Gouda, w porównaniu do notowań sprzed tygodnia, podrożał o 3% do 14,10 zł/kg. Jednak cena tego sera była niższa o 1% niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 9%, a ser Gouda – o 7%.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade w Nowej Zelandii na aukcji, która odbyła się 17 marca 2020 r. indeks cen GDT1, w stosunku do poprzedniego notowania, zmniejszył się o 3,9%. W czasie sesji sprzedano 24,2 tys. ton artykułów mleczarskich.
Do zniżki indeksu cen GDT przyczyniła się spora obniżka cen mleka w proszku. W trzecim tygodniu marca 2020 r. za pełne mleko w proszku uzyskiwano 2 797 USD/t, czyli mniej o 5% niż na poprzedniej aukcji i o 6% niż miesiąc wcześniej. Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 2 527 USD/t i była niższa o 8% niż przed dwoma tygodniami i o 11% niż przed miesiącem. Minimalny wzrost odnotowano natomiast w przypadku ceny masła. Za ten rodzaj tłuszczu mlecznego 17 marca 2020 r. płacono 4 144 USD/t, czyli więcej o 0,3% niż 3 marca br. i o 1% niż miesiąc wcześniej. Na GDT odnotowano również wzrost ceny sera Cheddar. Ten rodzaj sera dojrzewającego zbywano po 4 398 USD/t, a zatem drożej o 3% niż w poprzednim notowaniu, ale o 3% taniej niż w trzecim tygodniu lutego 2020 r. W stosunku do notowań sprzed roku PMP było tańsze o 16%, a masło – o 19%, podczas gdy ser Cheddar był droższy o 9%, a OMP – o 5%.