Rynek produktów mleczarskich w Polsce (21.02.2021)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (21.02.2021)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 15–21.02.2021 r. masło w blokach zbywały po 15,56 zł/kg, a więc drożej o 2% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 16,78 zł/kg, czyli to więcej o 1,5% niż w poprzednim notowaniu i o 2% niż miesiąc wcześniej. Masło w blokach było droższe o 4% niż przed rokiem, a masło konfekcjonowane – o 2% tańsze.
 
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 10,02 zł/kg i była wyższa o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku otrzymywano 12,31 zł/kg, a zatem mniej o 0,5% niż w poprzednim notowaniu, ale o 1% więcej niż w trzecim tygodniu stycznia 2021 r. W stosunku do cen sprzed roku OMP było tańsze o 8%, a PMP – o 4%.
 
Krajowi producenci ser Edamski zbywali po 13,65 zł/kg, tj. drożej o 3% niż tydzień wcześniej, ale na poziomie podobnm do notowanego przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 14,37 zł/kg i była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% niższa niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był tańszy niż przed rokiem o 2%, a ser Gouda – o 1%
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na aukcji, która odbyła się 16 lutego 2021 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w porównaniu do poprzedniego notowania, zwiększył się o 3%. W czasie sesji sprzedano 26,9 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT za masło 16 lutego2021 r. płacono 5 129 USD/t, a zatem więcej o 2% niż w poprzednim notowaniu (z 2.02.2021 r.) i o 8% niż przed miesiącem. Ser Cheddar sprzedawano po 4 268 USD/t, a zatem drożej o 2% niż dwa tygodnie wcześniej i o 5% niż przed miesiącem.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 3 207 USD/t, czyli więcej o 0,3% niż w poprzednim notowaniu, ale o 1% mniej niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 615 USD/t i była wyższa o 4,5% niż dwa tygodnie wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 25%, PMP – o 22%, a OMP – o 13%. W tym czasie cena sera Cheddar była o 6% mniejsza.
 
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 19 lutego 2021 r. cena masła ukształtowała się w granicy 3 417 USD/t, a więc wyższej o 11% niż przed tygodniem i o 10,5% niż miesiąc wcześniej. Cena tego rodzaju tłuszczu mlecznego była jednak mniejsza o 12% niż przed rokiem.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 502 USD/t, czyli mniej o 0,4% niż w poprzednim notowaniu i o 4% niż 22 stycznia br. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 638 USD/t i była większa o 1% niż tydzień wcześniej i o 1,5% niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku OMP było tańsze o 6%, a PMP – o 10%.
 
Za ser Cheddar na rynku amerykańskim płacono 3 390 USD/t, tj. mniej o 1% niż przed tygodniem i o 4,5% niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie był to poziom cen niższy o 13% niż przed rokiem.


Tagi:
źródło: