Rynek produktów mleczarskich w Polsce (19.09.2021)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (19.09.2021)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich

Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 13–19.09.2021 r. masło w blokach zbywały po 19,55 zł/kg, czyli drożej o 4% niż tydzień wcześniej i o 10% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 20,48 zł/kg, a więc drożej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 8% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 33%, a masła konfekcjonowanego – o 17,5%.

Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 11,64 zł/kg względem 11,63 zł/kg tydzień wcześniej. Był to poziom cen o 3% wyższy niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 14,47 zł/kg, tj. więcej o 0,5% niż w poprzednim tygodniu i o 0,3% niż w analogicznym okresie przed miesiącem. W stosunku do cen sprzed roku OMP było droższe o 27%, a PMP – o 25%.

Ceny artykułów mleczarskich na giełdzie w Chicago

Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 17 września 2021 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 3 946 USD/t, a zatem wyższym o 0,3% niż przed tygodniem i o 8% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było o 12% droższe.

Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 960 USD/t, czyli więcej o 2% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku, tak jak przed tygodniem, wyniosła 4 046 USD/t i była wyższa o 1% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu do notowań sprzed roku OMP było droższe o 29%, a PMP – o 8%.

Za ser Cheddar płacono 3 952 USD/t, czyli więcej o 0,2% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku ser Cheddar był o 32% tańszy.


Tagi:
źródło: