Rynek produktów mleczarskich w Polsce (18.04.2021)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (18.04.2021)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 12–18.04.2021 r. masło w blokach zbywały po 17,84 zł/kg, czyli taniej o 0,5% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 2% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 18,44 zł/kg, a więc w cenie wyższej o 0,5% niż w poprzednim notowaniu i o 5% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była większa niż przed rokiem o 28%, a masła konfekcjonowanego – o 12%.
 
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 10,85 zł/kg i była niższa o 1% niż tydzień wcześniej, ale wyższa o 2% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 13,40 zł/kg, tj. więcej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 1% niż w trzecim tygodniu marca 2021 r. W stosunku do cen sprzed roku OMP było droższe o 21%, a PMP – o 9%.
 
Krajowi producenci ser Edamski zbywali po 14,57 zł/kg, a zatem drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 14,78 zł/kg i była niższa o 0,5% niż w poprzednim tygodniu, ale wyższa o 1,5% niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski i Gouda były w obu przypadkach droższe o 4% niż przed rokiem.
 
Ceny artykułów mleczarskich na giełdzie w Chicago
 
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 16 kwietnia 2021 r. cena masła ukształtowała się w granicy 4 079 USD/t, a więc niższej o 2% niż przed tygodniem, ale wyższej o 11% niż miesiąc wcześniej. Cena tego rodzaju tłuszczu mlecznego była jednocześnie wyższa o 56% niż przed rokiem. Za odtłuszczone mleko w proszku otrzymywano 2 629 USD/t, a więc o 2% więcej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 836 USD/t i była wyższa o 1,5% niż przed tygodniem i o 2% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu do notowań sprzed roku OMP było droższe o 36%, a PMP – o 4,5%. Za ser Cheddar płacono 3 924 USD/t, tj. mniej o 3% niż przed tygodniem i o 1% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku ser Cheddar był o 76% droższy.


Tagi:
źródło: