Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.
Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 9–15.01.2023 r. zbywały masło w blokach po 23,83 zł/kg, taniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 19% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane, sprzedawano po 25,00 zł/kg, a zatem jest to cena niższa o 4% niż w poprzednim tygodniu i o 19% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była mniejsza niż przed rokiem o 9%, a masła konfekcjonowanego – o 6%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 13,73 zł/kg i była niższa o 4% niż tydzień wcześniej i o 9% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 20,96 zł/kg, tj. mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 8% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było o 4% tańsze, a PMP – o 18% droższe.
W dniach 9-15.01.2023 r. krajowi producenci zbywali ser Edamski po 25,71 zł/kg, tj. taniej o 3% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 2% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 25,38 zł/kg i była wyższa o 2% niż w poprzednim tygodniu, ale niższa o 1% niż przed miesiącem. Ser edamski kosztował więcej niż przed rokiem o 32%, a ser gouda – o 26%.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu