Ceny zbytu artykułów mleczarskich
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 8–14.04.2019 r. za masło w blokach w kraju otrzymywano 17,23 zł/kg, a za masło konfekcjonowane – 18,61 zł/kg, w obu przypadkach mniej o 1% niż tydzień wcześniej. W stosunku do notowań sprzed miesiąca ceny tłuszczu mlecznego uległy zmniejszeniu, tj. masła konfekcjonowanego o 0,2%, a w masła w blokach – o 5%. Wymienione rodzaje masła były również o 10% tańsze niż przed rokiem.
W krajowych proszkowniach za 1 kilogram odtłuszczonego mleka w proszku płacono 7,71 zł, czyli mniej 0,02 zł/kg niż tydzień wcześniej i o 0,04 zł/kg niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 11,34 zł/kg i była niższa o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 4% niż miesiąc wcześniej. Jednak w porównaniu do notowań sprzed roku OMP było droższe o 44%, a PMP – o 10%.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade w Nowej Zelandii przeważały zwyżki cen większości monitorowanych produktów mlecznych. Na aukcji, która odbyła się 16 kwietnia 2019 r. indeks cen GDT, w odniesieniu do poprzedniego notowania, wzrósł o 0,5%. W czasie sesji sprzedano 16,166 tys. ton artykułów mleczarskich.
Dalszy dynamiczny wzrost wykazywały ceny masła i sera Cheddar. Za masło 16 kwietnia 2019 r. płacono 5 544 USD/t, a więc więcej o 3% niż w poprzednim notowaniu (z 2 kwietnia br.) i o 9% niż przed miesiącem. Ser Cheddar zbywano po 4 319 USD/t, a zatem drożej o 2% niż przed dwoma tygodniami i o 7% niż miesiąc wcześniej. W połowie kwietnia br. zmniejszeniu uległy z kolei ceny mleka w proszku. Za odtłuszczone mleko w proszku otrzymywano 2 462 USD/t, czyli mniej o 0,2% niż na poprzedniej aukcji, ale o 2% więcej niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 269 USD/t i była niższa o 0,5% niż dwa tygodnie wcześniej i o 1% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Cheddar był droższy o 12%, a OMP – o 29%, podczas gdy PMP było tańsze o 1%, a masło – o 2%.