Ceny zbytu artykułów mleczarskich
W zakładach mleczarskich monitorowanych w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 7–13.09.2020 r. za masło w blokach uzyskiwano 14,72 zł/kg, czyli więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż miesiąc wcześniej. Cena zbytu masła konfekcjonowanego ukształtowała się w granicy 17,43 zł/kg, a zatem wyższym o 1% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku masło w blokach było tańsze o 7%, a masło konfekcjonowane – o 1%.
W drugim tygodniu września 2020 r. krajowa cena zbytu OMP wyniosła 9,18 zł/kg i była niższa o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, ale wyższa o 3,5% niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie za pełne mleko w proszku uzyskiwano 11,56 zł/kg, czyli mniej o 0,4% niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż przed miesiącem. OMP było droższe o 1% niż przed rokiem, a PMP – o 3% tańsze.
Ceny artykułów mleczarskich na giełdzie w Chicago
Od połowy czerwca br. ma miejsce przewaga spadkowych tendencji cen masła na giełdzie w Chicago. W notowaniu z 11 września 2020 r. cena masła ukształtowała się w granicy 3 263 USD/t, a zatem niższej o 1% niż przed tygodniem i o 0,3% niż miesiąc wcześniej. Cena tego rodzaju tłuszczu mlecznego była jednocześnie mniejsza o 33% niż przed rokiem.
Za odtłuszczone mleko w proszku, tak jak w poprzednim tygodniu, otrzymywano 2 210 USD/t, czyli o 4% więcej niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było o 4% tańsze. Cena pełnego mleka w proszku, podobnie jak w pierwszym tygodniu września br., wyniosła 3 693 USD/t. Był to poziom niższy o 1% niż miesiąc wcześniej i o 3% niż przed rokiem.
Od końca sierpnia br. dynamicznie rosną ceny sera Cheddar. W notowaniu z 11 września br. za ten rodzaj sera na rynku amerykańskim płacono 4 773 USD/t, czyli więcej o 2% niż tydzień wcześniej i o 19% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku Cheddar był o 2% tańszy.