Ceny zbytu artykułów mleczarskich
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 26.04 – 2.05.2021 r. masło w blokach zbywały po 18,25 zł/kg, czyli drożej o 3% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 18,29 zł/kg, a zatem o 0,06 zł/kg drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,05 zł/kg taniej niż przed miesiącem. Masło w blokach kosztowało więcej niż przed rokiem o 40,5%, a masło konfekcjonowane – o 27%.
Cena zbytu OMP wyniosła 11,04 zł/kg i była wyższa o 2% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku płacono 13,58 zł/kg. Był to poziom cen niższy o 3% niż w poprzednim tygodniu, ale wyższy o 4% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było droższe o 33%, a PMP – o 13%.
Krajowi producenci ser Edamski zbywali po 14,33 zł/kg, czyli o 1% drożej niż tydzień wcześniej, ale taniej o 1,5% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 14,36 zł/kg i była o mniejsza 2% niż w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 4%, a ser Gouda – o 3,5%.
Ceny artykułów mleczarskich na giełdzie w Chicago
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 30 kwietnia 2021 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 3 864 USD/t, tj. niższym o 1% niż przed tygodniem i o 5% niż miesiąc wcześniej. Cena tego tłuszczu mlecznego była wyższa o 48% niż przed rokiem.
Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 756 USD/t, a więc więcej o 3% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 880 USD/t i była wyższa o 1% niż przed tygodniem i o 4% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 46%, a PMP – o 4%.
Za ser Cheddar płacono 3 968 USD/t, czyli więcej o 0,4% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku ser Cheddar był o 49% droższy.