Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 3–9.04.2023 r. masło w blokach, podobnie jak tydzień wcześniej, zbywały po 22,08 zł/kg, a więc taniej o 0,05 zł/kg niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 22,00 zł/kg, tj. mniej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 6% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była niższa niż przed rokiem o 26%, a masła konfekcjonowanego – o 31%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 12,03 zł/kg i była niższa o 0,01 zł/kg niż tydzień wcześniej oraz o 5% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 16,95 zł/kg, czyli więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu, ale mniej o 0,4% niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do cen sprzed roku OMP było tańsze o 31%, a PMP – o 21%.
Ceny produktów mlecznych na rynkach zagranicznych
Na aukcji, która odbyła się 4 kwietnia 2023 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w stosunku do poprzedniego notowania, uległ spadkowi o 4,7%. W czasie sesji sprzedano 23,8 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT 4 kwietnia 2023 r. za masło płacono 4 595 USD/t, czyli mniej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 6% niż przed miesiącem. Cena sera Cheddar ukształtowała się na poziomie 4 167 USD/t, tj. o 3% wyższym niż dwa tygodnie wcześniej, ale niższym o 8% niż przed miesiącem. Odtłuszczone mleko w proszku, w porównaniu z poprzednim notowaniem, potaniało o 3% do 2 579 USD/t. Był to poziom cen mniejszy o 6% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 053 USD/t i była niższa o 5% niż dwa tygodnie wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było tańsze o 44%, ser Cheddar – o 36%, a masło i PMP – o 33%.