Rynek produktów mleczarskich w Polsce (09-15.03.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku produktów mleczarskich w dniach od 9 do 15 marca 2015 w Polsce, przygotowanym w cotygodniowym raporcie przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (09-15.03.2015)

Ceny na rynkach zagranicznych

 

Na platformie handlowej GlobalDairyTrade, po wzroście notowanym od początku br., 17 marca 2015 r. zanotowano blisko 9% obniżkę przeciętnej ceny produktów mleczarskich ze wszystkich kontraktów terminowych. Na aukcji z 17 marca 2015 r. za masło płacono 3 555 USD/t, a więc to taniej o 9% niż w poprzednim notowaniu (z 3.03.br.) i o 7% niż przed miesiącem. W stosunku do cen sprzed roku tłuszcz ten był o 22% tańszy.

 

Za 1 tonę sera Cheddar otrzymywano 3 130 USD, a więc o 7% mniej niż dwa tygodnie wcześniej, ale o 2,5% więcej niż przed miesiącem. W obrębie roku ser ten potaniał o 33%. W połowie marca 2015 r. OMP sprzedawano po 2 731 USD/t, a PMP po 2 928 USD/t, czyli taniej o 7–10% niż na poprzedniej aukcji i odpowiednio o 0,4% i 10,5% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu do notowań sprzed roku cena mleka w proszku zmalała o 34–40%.

 

Na giełdzie w Chicago, od początku marca 2015 r. (po wzroście w lutym), notowany jest spadek cen OMP. 13 marca br. za ten rodzaj proszku średnio otrzymywani 2 348 USD/t, a więc o 1% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 4% więcej niż przed miesiącem.

 

Cena masła ukształtowała się w granicy 3 737 USD/t i była niższa o 3% niż przed tygodniem i o 1,5% niż przed miesiącem. Na giełdzie amerykańskiej ceny sera Cheddar od lutego br. wykazują nieznaczną tendencję zwyżkową. W połowie marca br. za ser ten uzyskiwano 3 461 USD/t, tj. więcej o 1% niż na początku tego miesiąca i o 3% niż w połowie lutego 2015 roku. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 49%, masło o 10%, a Cheddar o 34%.



Tagi:
źródło: