Rynek produktów mleczarskich w Polsce (04.10.2020)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (04.10.2020)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
W zakładach mleczarskich monitorowanych w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 28.09 – 4.10.2020 r. za masło w blokach uzyskiwano 15,78 zł/kg, a więc więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 10% niż miesiąc wcześniej. Cena zbytu masła konfekcjonowanego ukształtowała się w granicy 17,30 zł/kg, a zatem niższym o 2% niż tydzień wcześniej, ale wyższym o 1% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku oba rodzaje masła były tańsze o 7%.
 
Na przełomie września i października 2020 r. krajowa cena zbytu OMP wyniosła 9,35 zł/kg i była o większa 2% niż w poprzednim tygodniu i niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie za pełne mleko w proszku otrzymywano 11,63 zł/kg, czyli mniej o 0,05 zł/kg niż w czwartym tygodniu września br., ale więcej o 0,03 zł/kg niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 2%, a PMP – o 4,5%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na aukcji, która odbyła się 6 października 2020 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w stosunku do poprzedniego notowania, zwiększył się o 2,2%. W czasie sesji sprzedano 35,1 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT za masło 6 października 2020 r. płacono 3 561 USD/t, a zatem więcej o 8,5% niż w poprzednim notowaniu i o 7% niż przed miesiącem.
 
Ser Cheddar sprzedawano po 3 694 USD/t, tj. drożej o 0,5% niż dwa tygodnie wcześniej i o 8% niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku otrzymywano 2 865 USD/t, a więc mniej o 1% niż w poprzednim notowaniu, ale więcej o 8% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 041 USD/t i była wyższa o 2% niż dwa tygodnie wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było droższe o 7%, podczas gdy masło było tańsze o 14%, PMP – o 3%, a ser Cheddar – o 1%.
 
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 2 października 2020 r. cena masła ukształtowała się w granicy 3 329 USD/t, czyli większa o 0,5% niż przed tygodniem. Jednocześnie cena tego rodzaju tłuszczu mlecznego była o 1% niż miesiąc wcześniej, ale mniejsza o 31% niż przed rokiem. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 447 USD/t, tj. więcej o 5% niż w poprzednim notowaniu i o 11% niż 4 września br. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 671 USD/t i była niższa o 2% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. W porównaniu do cen sprzed roku OMP było tańsze o 0,4%, a PMP – o 5%. Za ser Cheddar na rynku amerykańskim płacono 5 754 USD/t, czyli więcej o 2% niż przed tygodniem i o 23% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku Cheddar był droższy o 31%.


Tagi:
źródło: