Ceny zbytu artykułów mleczarskich
W dniach 27.09 – 3.10.2021 r. zakłady mleczarskie monitorowane w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW masło w blokach, podobnie jak tydzień wcześniej, zbywały po 19,91 zł/kg, a więc drożej o 10% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 21,17 zł/kg, czyli drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 8% niż przed miesiącem. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 29%, a masła konfekcjonowanego – o 20%.
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 11,66 zł/kg, a zatem mniej o 0,5% niż tydzień wcześniej, ale więcej o 0,5% niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 14,61 zł/kg i była wyższa o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 1,5% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 27%, a PMP – o 25%.
Krajowi producenci ser Edamski zbywali po 15,05 zł/kg, tj. taniej o 1,5% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 1% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 15,16 zł/kg i była niższa o 0,4% niż w poprzednim tygodniu, ale wyższa o 2% niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski i Gouda były droższe niż przed rokiem po 12%.
Ceny artykułów mleczarskich na giełdzie w Chicago
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 1 października 2021 r. cena masła ukształtowała się w granicy 3 853 USD/t, a zatem większej o 1% niż przed tygodniem, ale o 3% mniejszej niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 16%.
Za odtłuszczone mleko w proszku otrzymywano 2 965 USD/t, tj. więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 5,5% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 4 167 USD/t i była wyższa o 1% niż przed tygodniem i o 3% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 21%, a PMP – o 13,5%.
Za ser Cheddar płacono 4 079 USD/t, tj. więcej o 8% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku ser Cheddar był o 29% tańszy.