Ceny zbytu artykułów mleczarskich
Na rynku krajowym na przełomie kwietnia i maja 2020 r. zaobserwowano ponowny spadek cen masła w blokach, przy jednoczesnej zwyżce cen masła konfekcjonowanego. Zakłady mleczarskie monitorowane w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 27.04 – 3.05.2020 r. masło w blokach zbywały po 12,36 zł/kg, a więc taniej o 5% niż tydzień wcześniej i o 14% niż przed miesiącem. Cena zbytu masła konfekcjonowanego wyniosła 14,83 zł/kg i była wyższa o 3% niż w poprzednim tygodniu, ale niższa o 12% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło w blokach było tańsze o 28%, a masło konfekcjonowane – o 19%.
W krajowych proszkowniach za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 8,19 zł/kg, czyli mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 18% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku ukształtowała się na poziomie 11,71 zł/kg, a więc niższym o 3% niż przed tygodniem i o 7% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 3%, a PMP – o 2%.
W dniach 27.04 – 3.05.2020 r. producenci za ser Edamski uzyskiwali 13,65 zł/kg, czyli o 1% mniej niż w poprzednim notowaniu i niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 13,98 zł/kg i była wyższa o 1% niż tydzień wcześniej i o 0,01 zł/kg niż na przełomie marca i kwietnia br. Te gatunki serów podpuszczkowych dojrzewających były droższe niż przed rokiem o 8%.
Ceny na rynkach zagranicznych
W Unii Europejskiej na przełomie kwietnia i maja br. producenci za masło uzyskiwali 2,91 EUR/kg, a zatem mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 11% niż przed miesiącem. Odtłuszczone mleko w proszku zbywano po 1,93 EUR/kg, czyli o 1% taniej niż tydzień wcześniej i o 8% niż w pierwszym tygodniu kwietnia br. Średnia unijna cena masła była o 31% wyższa od ceny interwencyjnej wynoszącej 221,75 EUR/100 kg, a cena OMP – o 14% od 169,80 EUR/100 kg.
W UE pełne mleko w proszku zbywano po 2,61 EUR/kg, a więc taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku cena masła w UE była niższa o 30%, PMP – o 11%, a OMP – o 2%.