Od początku 2019 r. krajowe ceny odtłuszczonego mleka w proszku wykazują dynamiczny wzrost. Na przełomie lutego i marca br. OMP sprzedawano po 7,43 zł/kg, a więc drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 8% niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 11,69 zł/kg i była większa o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 0,2% niż na przełomie stycznia i lutego br. OMP było droższe niż przed rokiem o 32%, a PMP – o 13%.
Od lutego 2019 r. na rynku unijnym, w tym w Polsce ceny masła ulegały spadkom. W krajowych zakładach mleczarskich monitorowanych w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 25.02 – 3.03.2019 r. za masło w blokach otrzymywano 17,37 zł/kg, czyli mniej o 3% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane potaniało o 2% do 19,01 zł/kg. Był to poziom o 4% mniejszy niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku masło w blokach było tańsze o 3%, a masło konfekcjonowane – o 3,5%.
Od lutego 2019 r. przeważają obniżki cen serów podpuszczkowych dojrzewających Edamski i Gouda. W dniach 25.02 – 3.03.2019 r. za ser Edamski i Gouda w kraju płacono po 12,97 zł/kg względem odpowiednio 12,93 zł/kg i 13,21 zł/kg tydzień wcześniej. Wymienione rodzaje serów były o 2–4% niższe niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku ser Edamski był droższy o 6,5%, a ser Gouda – o 9%.
Ceny na rynkach zagranicznych
W Oceanii w notowaniu z 1 marca 2019 r. cena masła wyniosła 4 425 USD/t i była o 1% niższa niż w poprzednim notowaniu, ale wyższa o 4% niż przed miesiącem. Za OMP uzyskiwano 2 638 USD/t, tj. więcej o 1% niż przed dwoma tygodniami i o 5,5% niż miesiąc wcześniej. PMP zbywano po 3 025 USD/t, a zatem o 0,4% taniej niż w poprzednim notowaniu, ale o 8% drożej niż w połowie lutego br. Cena sera Cheddar wyniosła 3 800 USD/t i była wyższa o 7% niż dwa tygodnie wcześniej i o 9% niż przed miesiącem. W Oceanii ceny masła były niższe niż przed rokiem o 18%, a PMP – o 7%, podczas gdy ceny OMP były większe o 42%, a sera Cheddar – o 4%.
W Unii Europejskiej na przełomie lutego i marca 2019 r. producenci za masło uzyskiwali 4,39 EUR/kg, a więc mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 4,5% niż przed miesiącem.
Odtłuszczone mleko w proszku sprzedawano po 1,91 EUR/kg, a zatem drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż na przełomie stycznia i lutego br. Unijna cena OMP była o 12,7% większa od ceny interwencyjnej wynoszącej 169,80 EUR/100 kg.
Za pełne mleko w proszku płacono 2,81 EUR/kg, czyli mniej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 0,5% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku cena masła w UE była niższa o 7%, podczas gdy cena OMP była wyższa 41%, a PMP – o 8,5%.