Niemniej, zakładana wielkość będzie nadal wyższa (o około 200-300 tys. ton) od kwoty produkcyjnej. Zgodnie z przepisami Komisji Europejskiej, cukier pozakwotowy zostanie odpowiednio zagospodarowany, np. trafi na eksport do krajów trzecich.
Według Szajnera w bieżącym okresie utrzymują się spadkowe tendencje cenowe. Do głównych czynników decydujących o takiej sytuacji ekspert Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej zalicza dużą podaż z poprzedniej kampanii oraz wysoką produkcję w obecnej. Jak czytamy w styczniowym rynku rolnym, w listopadzie 2013 roku za cukier workowany używany w przemyśle przetwórczym płacono średnio o 4% mniej r/r, czyli 2,82 zł/kg. Natomiast kilogram cukru paczkowanego zużywanego w gospodarstwach domowych kosztował o 1,4% mniej r/r, czyli 2,70 zł/kg.
W przypadku sprzedaży polskiego cukru na rynki zagraniczne, w okresie od stycznia do października 2013 roku eksport cukru wyniósł ogółem 423 tys. ton. Najwięcej tego produktu trafiło do krajów członkowskich, bo aż 318 tys. ton, zwłaszcza do Niemiec (102 tys. ton), na Słowację (55 tys. ton) oraz do Czech (32 tys. ton). W państwach członkowskich za tonę cukru eksporterzy uzyskiwali przeciętnie 620 euro, a w krajach trzecich – 407 euro. Wśród pozaunijnych odbiorców największe znaczenie dla polskiego eksportu miał Izrael (32 tys. ton), a także Syria (13 tys. ton) i Rosja (19 tys. ton).
Jak dodaje Szajner, import cukru do Polski ukształtował się na poziomie 173 tys. ton, przy czym największe ilości cukru zostały sprowadzone z Brazylii (50 tys. ton), Kuby (28 tys. ton), Sudanu (27 tys. ton) oraz Mozambiku (19 tys. ton).