Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Osuszacz powietrza MASTER DH 711
2011-05-16 -
X-Flow 15 i 19
2017-04-20 -
Przyczepa leśna 6 ton z żurawiem 4,7 m
2016-04-22 -
Kombinacje uprawowo-siewne
2014-04-01 -
URSUS 3724 PIKO - ciągnik rolniczy
2011-02-08 -
Automaty paszowe dla warchlaków jednostronne
2013-10-30
Rozpoczął się kolejny rok winiarski
Dnia 1 sierpnia w całej UE rozpoczął się kolejny rok gospodarczy produkcji wina. Zgodnie z informacjami przekazanymi przez ARR, w ewidencji prowadzonej przez Prezesa ARR zostało zarejestrowanych 95 producentów wina (według stanu na dzień 31 lipca 2015 roku).
Podmioty wyrabiające wino z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz zamierzające przeznaczyć je do obrotu handlowego podlegają kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Do zadań IJHARS w ramach nadzoru nad rynkiem wina należy:
- sprawdzenie wymagań formalno-prawnych, w tym wdrożenia systemu kontroli wewnętrznej wyrobu i rozlewu wina,
- sprawdzenie prawidłowości prowadzenia rejestrów przychodu i rozchodu produktów winiarskich,
- kontrola jakości handlowej wina, uwzględniająca wykonanie badań laboratoryjnych próbek produktów winiarskich i sprawdzenie oznakowania wina przeznaczonego do obrotu handlowego, w tym kontrola wina na etapie importu,
- sprawdzenie prawidłowości przeprowadzenia procesów enologicznych, tj. wzbogacania, odkwaszania i słodzenia,
- sprawdzenie prawidłowości usuwania produktów ubocznych powstałych przy wyrobie wina, w przypadku podmiotów wyrabiających powyżej 25 hl wina w roku gospodarczym.
Ponadto, organy IJHARS są właściwe w zakresie zapewnienia procedury certyfikacji wina z określonego rocznika oraz wina z określonej odmiany winorośli, jak również kontrolują zgodność stosowania chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych wyrobów winiarskich.