Według danych KE w pierwszych pięciu miesiącach br. ze Wspólnoty wyeksportowano 214 tys. t serów dojrzewających, tj. o 4,8% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem i o 1,2% więcej niż w okresie I-V 2014 r. kiedy to nie obowiązywało jeszcze rosyjskie embargo. Największy wolumen przyrostu eksportu serów dojrzewających do krajów poza UE odnotowano w przypadku Holandii, o 5,7 tys. t (o 12%). Z Niemiec na rynki pozawspólnotowe sprzedano o 5,6% (22%) więcej serów dojrzewających niż w pierwszych pięciu miesiącach 2016 r., a z Włoch o 2,0 tys. t (9%). Na czwartym miejscu, pod względem przyrostu eksportu serów dojrzewających na rynku krajów trzecich była Polska, skąd sprzedano o 1,3 tys. t (19%) więcej niż przed rokiem. Warto natomiast zauważyć, że w przypadku Wielkiej Brytanii eksport ten obniżył się o 4,0 tys. t (32%).
Zdaniem ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas, eksport serów z UE w latach 2017- 2018 ma rozwijać się w tempie 6-7% rocznie. Przewidywany jest również wzrost spożycia wewnętrznego w tym okresie w tempie o 1,3-1,4% rocznie. Zatem produkcja serów w najbliższych miesiącach może być opłacalnym kierunkiem przetwórstwa mleka.