W okresie styczeń-listopad 2017 r. wywóz cukru wyniósł 618 tys. ton, w tym do UE 327 tys. ton. W trakcie całego roku eksport może osiągnąć rekordowy wynik 700 tys. ton.
Na unijnym rynku największy importerem były Niemcy z 131 tys. ton, Rumunia - 30 tys. ton, Czechy i Litwa - po 23 tys. ton oraz Włochy i Belgia - po 18 tys. ton. W krajach UE eksporterzy otrzymywali cenę 527 EUR/t. Spośród krajów trzecich największe ilości cukru sprzedano do Izraela 51 tys. ton, Sri Lanki - 37 tys. ton oraz do Gruzji - 33 tys. ton i Rosji - 24 tys. ton. Cena wysyłkowa na rynkach państw trzecich wyniosła 402 EUR/t.
Import wyniósł 127 tys. ton cukru, w tym 82 tys. ton z krajów UE. Spośród krajów członkowskich największymi partnerami handlowymi były Niemcy - 17 tys. ton, Litwa i Czechy - po 16 tys. ton oraz Wielka Brytania - 14 tys. ton. Średnia cena przywozowa z UE wyniosła 566 EUR/t.
Cukier do rafinacji sprowadzano przede wszystkim w maju z Laosu - 28 tys. ton po 580 EUR/t a zdecydowała o tym długa kampania cukrownicza 2016/2017. Stosunkowo duże ilości cukru nabywano również z Mauritiusu - 6 tys. ton i Gwatemali - 3 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 2(324) foto:
pixabay.com