Notowania cukru
Rok wcześniej dostawa była o połowę mniejsza. Odbiorcą całego wolumenu jest SG Americas Securities LLC, ale ma działać na rzecz singapurskiego Wilmar International Ltd., który zrealizował siedem z ostatnich ośmiu dostaw na cukier surowy na rynku terminowym w Nowym Jorku. Cukier ma pochodzić głównie z Brazylii. Wartość realizacji to 510 mln dolarów.
Trudno jednoznacznie zinterpretować tak dużą realizację. Z jednej strony może oznaczać odradzający się popyt na rynku rzeczywistym, co mogłoby zahamować ostatnie zniżki notowań. Z drugiej tak duża podaż może osłabić apetyt importerów, a biorąc pod uwagę prognozy zbilansowanego rynku lub wręcz nadwyżki produkcyjnej, może to oznaczać dalsze, spore spadki.
Przez ostatni tydzień cukier taniał na giełdach. W Nowym Jorku cukier surowy potaniał o 5,9% do 429,5 USD/t, a w Londynie cukier biały o 3,8% do 539,8 USD/t. Nieco wzrosła premia cukru białego, która aktualnie wynosi 110 USD/t. W relacji miesięcznej notowania są mniejsze odpowiednio o 6,5 i 1,3%, ale przez rok cukier biały zyskał 30,1%, a surowy 32,8%.
Notowania kakao
Przełom lutego i marca 2017 roku przyniósł dalsze spadki notowań kakao na giełdach. Przez ostatni tydzień ziarno potaniało na nowojorskiej giełdzie towarowej o 4,2% do 1923 USD/t, a na londyńskiej straciło 4,3%, spadając do 1561 GBP/t. Notowania są najmniejsze od czterech lat. Za taniejącym kakao stoi głównie słabszy przemiał ziarna w Europie, która jest jego największym odbiorcą na świecie, a także zapowiedź znacznie lepszych zbiorów na Wybrzeżu Kości Słoniowej będącego największym producentem ziarna na świecie.