W związku z tym w bieżącym sezonie zostanie wyprodukowane blisko 8,98 mln ton krótkich amerykańskich w przel iczeniu na cukier surowy lub około 7,49 mln ton metrycznych w przeliczeniu na cuki er biały.
Natomiast 5,1 mln krótkich ton amerykańskich w przeliczeniu na cukier surowy czy blisko 4,26 mln ton metrycznych w przeliczeniu na cukier biały wyniesie pro dukcja cukru buraczanego, czyli więcej o 4% w ujęciu rocznym.
Z kolei 3,88 mln krótkich ton amerykańskich w przeliczeniu na cukier surowy stanowić będ zie produkcja cukru trzcinowego, tj. około 3,24 mln ton metrycznych cukru białego, tym samym dając wzrost o 8% .
W ujęciu rocznym produkcja cukru ogółem zwiększy się o prawie 6%. W skali roku import będzie mniejszy o 16% , a zapasy wzrosną zaś o 4% . Współczynnik zapasów do zużycia wyni esie 1 8% i będ zie 0,8 pp. wyższy w relacji rocznej. Biorąc pod uwagę ostatnie sezony, można powiedzieć, że to wysoki poziom.