Prawdopodobnie koniunktura na globalnym rynku mleka będzie wpływała stymulująco na rozwój eksportu produktów mleczarskich, co przełoży się na zwiększone zapotrzebowanie na surowiec. W rezultacie, w Polsce krajowe ceny skupu mleka surowego na jesieni 2014 r. mogą być zbliżone do wysokich cen notowanych w tym samym czasie poprzedniego roku i kształtować się na poziomie 136–155 zł/hl.
Prognozowany wzrost produkcji przetworów mlecznych, przy nasilonej konkurencji ze strony innych producentów tych artykułów, może przełożyć się na zniżkę cen OMP i masła na rynku krajowym. Zespół Ekspertów przewiduje, że jesienią 2014 r. ceny odtłuszczonego mleka w proszku mogą być o 3–10% mniejsze od notowanych rok wcześniej i kształtować się w granicach 12,40–13,40 zł/kg.
W przypadku masła do końca 2014 r. jego ceny mogą być prawdopodobnie o około 15% mniejsze od rekordowo wysokiego poziomu w trzecim i czwartym kwartale 2013 r.
W tej sytuacji Zespół Ekspertów biorąc pod uwagę wahania sezonowe przewiduje, że do września 2014 r. ceny skupu żywca wołowego mogą kształtować się następująco:
a) mleko surowe
-
wrzesień - 136,00-143,00 zł/hl (bez VAT)
-
grudzień - 145,00-155,00 zł/hl (bez VAT)
b) masło w blokach
-
wrzesień - 14,90-15,60 zł/kg (z VAT)
-
grudzień - 15,00-16,00 zł/kg (z VAT)
c) odtłuszczone mleko w proszku (OMP)
-
wrzesień - 12,40-13,00 zł/kg (z VAT)
-
grudzień - 12,50-13,40 zł/kg (z VAT).