Ceny produktów mleczarskich
W czwartym tygodniu października 2016 r. unijni producenci za masło przeciętnie uzyskiwali 4,02 EUR/kg, a za odtłuszczone mleko w proszku (OMP) – 2,01 EUR/kg, odpowiednio o 35% i 12% więcej niż w porównywalnym okresie 2015 r.
W Polsce we wrześniu 2016 r. (dane GUS) cena masła w blokach osiągnęła poziom 16,66 zł/kg (z VAT), czyli o 24% wyższy niż przed rokiem. Mniejszą dynamiką wzrostu charakteryzowały się ceny OMP. W analizowanym miesiącu za produkt ten płacono 8,20 zł/kg (z VAT), a więc o 9% więcej niż we wrześniu 2015 r. Tendencje wzrostowe cen masła i OMP podtrzymane zostały w kolejnych tygodniach. W końcu października 2016 r. za masło w blokach uzyskiwano 16,89 zł/kg (bez VAT), tj. o 3,5% więcej niż przed miesiącem. W tym czasie OMP podrożało o 2%, do 7,90 zł/kg (bez VAT).
W sierpniu 2016 r. w Nowej Zelandii producenci za mleko otrzymywali 28,46 EUR/100 kg, aż o 26% więcej niż w porównywalnym okresie 2015 r. W USA surowiec podrożał o niecałe 2%, do 33,62 EUR/100 kg. W sierpniu 2016 r. ceny mleka wzrosły także w Unii Europejskiej osiągając przeciętnie 26,40 EUR/100 kg. Był to jednak poziom o 12% niższy niż w sierpniu 2015 r. W Polsce we wrześniu 2016 r. mleko skupowano po 111,81 zł/hl. Po raz pierwszy od dwóch lat cena surowca przekroczyła poziom z analogicznego miesiąca roku poprzedniego o 2,8%.
W okresie objętym prognozą w Polsce należy spodziewać się dalszego wzrostu cen skupu mleka w wyniku poprawiającej się koniunktury i zwyżki cen na rynku światowym oraz rosnącej konkurencji o surowiec. W związku z tym, w grudniu 2016 r. ceny skupu mleka w Polsce mogą być do 6% wyższe niż rok wcześniej i kształtować się w granicach 114–120 zł/hl. W marcu 2017 r. mleko w skupie może być nawet do 17% droższe niż w marcu 2016 r.
Czytaj dalej na następnej stronie...