Produkcja przetworów zbożowych

Przemysłowe przemiały zbóż od 2011 r. wykazują trend zwyżkowy, co wynika z wzrastającej produkcji mąki.

Produkcja przetworów zbożowych
PrzemysÅ‚owa produkcja mÄ…ki żytniej w okresie dziesiÄ™ciu miesiÄ™cy 2019 r. wyniosÅ‚a 166 tys. ton i byÅ‚a o 11% wyższa niż w porównywalnym okresie przed rokiem. W tym czasie produkcja mÄ…ki pszennej ulegÅ‚a spadkowi o 0,8% do blisko 1,5 mln ton. IERiGÅ»-PIB szacuje, że produkcja mÄ…ki żytniej w 2019 r. może osiÄ…gnąć poziom 270 tys. ton, a wiÄ™c o 7% wiÄ™kszy niż w 2018 r., a mÄ…ki pszennej – o 0,1% 2,46 mln ton, tylko nieznacznie.
 
Zwyżka przemiaÅ‚u zbóż ma odzwierciedlenie w produkcji pieczywa. Produkcja pieczywa Å›wieżego w okresie styczeÅ„–październik 2019 r. uksztaÅ‚towaÅ‚a siÄ™ w granicy 891 tys. ton, tj. o 3% wyższym niż w tym samym okresie rok wczeÅ›niej, przy czym produkcja pieczywa żytniego wzrosÅ‚a o 7,5% do 59 tys. ton, a za to pieczywa z mÄ…ki mieszanej pszennej i żytniej ulegÅ‚a spadkowi o 2,5% do 449 tys. ton. W caÅ‚ym 2019 r. produkcja pieczywa Å›wieżego może być o niecaÅ‚y 1% wyższa i wynieść 1,53 mln ton.
 
W ostatnich latach produkcja makaronu byÅ‚a w miarÄ™ stabilna i wyniosÅ‚a 180 tys. ton. Jednak w 2019 r. notuje siÄ™ zwyżkÄ™ produkcji tego asortymentu. W okresie dziesiÄ™ciu miesiÄ™cy 2019 r. wytworzono 137 tys. ton makaronów, a wiÄ™c o 7% wiÄ™cej niż w porównywalnym okresie 2018 r. W tej sytuacji IERiGÅ»-PIB szacuje, że w caÅ‚ym 2019 r. produkcja makaronu może ulec zwyżce o 3% do 185 tys. ton.


Tagi:
źródło: