Polscy wytwórcy licząc na wzrost zapotrzebowania przed Wielkanocą zwiększyli produkcję masła.
W trzecim miesiącu tego roku wytworzono 15,1 tysięcy ton masła, a zatem o 2 procent więcej niż miesiąc wcześniej. To także 6 procentowy wzrost wobec roku ubiegłego. Z kolei w ciągu trzech pierwszych miesięcy bieżącego roku wyprodukowano 46 tysięcy ton masła, czyli to 7 procentowa zwyżka w rocznej relacji.
Natomiast podpuszczkowych serów dojrzewających wytworzono 24 tysiące ton, a to oznacza wzrost o 1 procent w porównaniu do lutego. W zestawieniu rocznym to i tak zwyżka o 24 procent. Biorąc pod uwagę okres od stycznia do marca tego roku, wolumen produkcyjny serów zamknął się w granicy 73 tysięcy ton, co daje zwyżkę o 22 procent wobec ubiegłego roku.
źródło: Gospodarz.pl/ARR Foto: sxc.hu