Produkcja OMP w UE
Wzrostowi produkcji tego artykuÅ‚u sprzyjaÅ‚a możliwość kierowania go na zapasy interwencyjne, przy czym mechanizm jest otwarty do koÅ„ca wrzeÅ›nia 2017 r. oraz wzglÄ™dnie dÅ‚ugi okres przechowywania. Przy dużych unijnych zapasach OMP zgromadzonych w ramach zakupów interwencyjnych i prywatnego przechowywania na koniec wrzeÅ›nia br. – 428 tys. ton oraz ograniczonym popycie eksportowym KE prognozuje, że w caÅ‚ym 2016 r. produkcja OMP wyniesie 1,6 mln ton i bÄ™dzie o 4% wiÄ™ksza niż w roku 2015.
W 2017 r., pomimo przewidywanego wzrostu wywozu, unijna produkcja OMP może być o 6% mniejsza od szacowanej na rok 2016 i wynieść 1,5 mln ton, a surowiec prawdopodobnie zostanie przekierowany do produkcji serów. W Polsce w okresie styczeÅ„–wrzesieÅ„ 2016 r. wyprodukowano 129 tys. ton OMP, o 2% wiÄ™cej niż rok wczeÅ›niej.
Analitycy ARR przewidują, że w sumie w 2016 r. produkcja odtłuszczonego mleka w proszku może ukształtować się na poziomie 165 tys. ton, tj. o 2% większym niż w roku 2015. Rosnący popyt na produkty o wyższym stopniu przetworzenia oraz duże unijne zapasy OMP będą wpływały ograniczająco na jego produkcję w 2017 r.