Mniejsze zbiory warzyw skutkują obniżką produkcji mrożonek

Dynamika obniżki produkcji mrożonych warzyw pogłębia się - podaje Bank BGŻ BNP Paribas.

Mniejsze zbiory warzyw skutkują obniżką produkcji mrożonek

Produkcja mrożonych warzyw

Według GUS wynika, że we wrześniu i październiku w zakładach, w których liczba pracujących wynosi 50 osób i więcej, wytworzono 137 tys. t mrożonek, a więc o 15% mniej niż w porównywalnym okresie przed rokiem. Natomiast produkcja mrożonych warzyw w lipcu i sierpniu była o 5 proc. niższa w odniesieniu do analogicznego okresu przed rokiem wynosząc 103 tys. t. 

Spadek produkcji jest wynikiem mniejszych jesiennych zbiorów warzyw. W sumie w pierwszych czterech miesiącach tego sezonu wyprodukowano w Polsce blisko 240 tys. t mrożonek warzywnych, a więc o 11 proc. mniej niż przed rokiem. Jeśli chodzi o ten okres, jest on decydujący dla produkcji mrożonych warzyw. W 2014 roku produkcja we wrześniu i październiku stanowiła 27 proc. rocznej produkcji tych przetworów.

Rosną ceny mrożonek

W związku z tym, produkcja w całym sezonie 2015/2016 będzie sporo niższa niż w sezonie poprzednim. Mniejszą podaż odzwierciedlają większe ceny mrożonych warzyw. Ceny mrożonej cebuli zdaniem Foodnews są na koniec listopada 2015 r. o 41 proc. większe w skali roku. Ceny polskiego mrożonego groszku z kolei o 13 proc. wyższe.


Tagi:
źródło: