Od początku 2018 r. polski przemysł mleczarski utrzymywał produkcję większości trwałych artykułów na poziomie większym niż przed rokiem.
Stymulująco na produkcję wpływały zwiększone dostawy mleka do skupu oraz zapotrzebowanie eksportowe na produkty mleczne z Polski.
Z danych GUS wynika, że w okresie trzech kwartałów 2018 r. produkcja masła ukształtowała się w granicy 166 tys. ton, tj. o 6% większej niż przed rokiem. Serów niedojrzewających i twarogów wyprodukowano 346 tys. ton, a serów podpuszczkowych dojrzewających – 258 tys. ton, a więc odpowiednio o 2% i 4% więcej niż w czasie dziewięciu miesięcy 2017 r.
W okresie styczeń–wrzesień 2018 r. w krajowych proszkowniach wytworzono 129 tys. ton odtłuszczonego mleka w proszku, czyli o 13% więcej niż rok wcześniej. Jednocześnie o 4%, do 292 tys. ton zwiększono produkcję śmietany niezagęszczonej.
W omawianym okresie ograniczono z kolei krajową produkcję mleka płynnego wraz z mlekiem przerzutowym do dalszej produkcji – o 2% do 2,5 mln ton oraz jogurtów – o 1% do 287 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
pixabay.com