Produkcja krajowa przetworów mleczarskich

Notowany na początku 2020 r. dalsza zwyżka dostaw mleka na potrzeby przemysłu mleczarskiego wpływał stymulująco na rozwój krajowej produkcji większości trwałych produktów mlecznych.

Produkcja krajowa przetworów mleczarskich
Z danych GUS wynika, że w okresie styczeń–marzec 2020 r. produkcja mleka płynnego wraz z mlekiem przerzutowym do dalszej produkcji ukształtowała się w granicy 877 tys. ton, czyli o 6,7% wyższym niż przed rokiem.
 
W tym czasie produkcję śmietany niezagęszczonej zwiększono o 5,7% do 100 tys. ton. Serów podpuszczkowych dojrzewających wyprodukowano 88 tys. ton, a serów niedojrzewających i twarogów – 126 tys. ton, czyli odpowiednio więcej o 5,7% i 5,2% niż w pierwszym kwartale 2019 r. O 1,4% do 96 tys. ton zwiększono produkcję jogurtów, a masła – o 1,3% do 61,5 tys. ton.
 
W pierwszym kwartale 2020 r. zmniejszono z kolei produkcję pełnego mleka w proszku – o 0,8% do 8 tys. ton i odtłuszczonego mleka w proszku – o 12,9% do 40 tys. ton.


Tagi:
źródło: