Z danych GUS wynika, że w okresie styczeń–marzec 2020 r. produkcja mleka płynnego wraz z mlekiem przerzutowym do dalszej produkcji ukształtowała się w granicy 877 tys. ton, czyli o 6,7% wyższym niż przed rokiem.
W tym czasie produkcję śmietany niezagęszczonej zwiększono o 5,7% do 100 tys. ton. Serów podpuszczkowych dojrzewających wyprodukowano 88 tys. ton, a serów niedojrzewających i twarogów – 126 tys. ton, czyli odpowiednio więcej o 5,7% i 5,2% niż w pierwszym kwartale 2019 r. O 1,4% do 96 tys. ton zwiększono produkcję jogurtów, a masła – o 1,3% do 61,5 tys. ton.
W pierwszym kwartale 2020 r. zmniejszono z kolei produkcję pełnego mleka w proszku – o 0,8% do 8 tys. ton i odtłuszczonego mleka w proszku – o 12,9% do 40 tys. ton.