Produkcja i spożycie przetworów mlecznych

W 2013 r., przy minimalnie większej niż w 2012 r. podaży surowca mlecznego do skupu, zakłady przetwórcze ograniczyły produkcję m.in. odtłuszczonego mleka w proszku, na rzecz innych artykułów mleczarskich, czyli serów i serwatki oraz napojów mlecznych fermentowanych, ale z wykluczeniem jogurtów – podaje Agencja Rynku Rolnego.

Produkcja i spożycie przetworów mlecznych
Jak wynika z danych GUS w 2013 r. wyprodukowano 102 tys. ton odtłuszczonego mleka w proszku w stosunku do 116 tys. ton w 2012 r. Niemniej jednak mimo większej konsumpcji, na poziomie zbliżonym do notowanego rok wcześniej utrzymano produkcję masła, która wyniosła 171 tys. ton. W tym roku produkcja OMP prawdopodobnie będzie w granicy 108 tys. ton i będzie o 6% wyższa niż rok wcześniej. Jednocześnie produkcja masła, w rezultacie obserwowanego spadku cen tego tłuszczu w UE, może zmaleć o 1%, do 169 tys. ton.
 
W Polsce utrzymuje się wzrostowy trend spożycia mleka i jego przetworów. IERiGŻ-PIB szacuje, że w 2013 r., przy nieznacznie mniejszej produkcji mleka i niższym kontyngencie eksportu produktów mleczarskich oraz wydatnym wzroście importu, bilansowe spożycie mleka z uwzględnieniem mleka przeznaczonym na przetwory, ale za to bez mleka przerobionego na masło, mogło być o 1% większe niż w 2012 r. i wynieść 195 litrów na mieszkańca.
 
W 2014 r., w wyniku prognozowanego zwiększenia produkcji mleka oraz poprawy sytuacji dochodowej ludności, pomimo wyższych niż przed rokiem cen artykułów mleczarskich w pierwszej połowie roku, konsumpcja przetworów mlecznych może być o 3 litry większa od szacowanej na 2013 r. i ukształtować się na poziomie 198 litrów na mieszkańca.
 
Według szacunków IERiGŻ-PIB, w minionym roku pomimo wzrostu cen, konsumpcja masła była zbliżona do notowanej w 2012 r. i wyniosła 4,1 kg na jednego mieszkańca. W 2014 r. przewidywana poprawa sytuacji dochodowej ludności oraz zwiększenie się produkcji mleka może przyczynić się do wzrostu konsumpcji masła. IERiGŻ-PIB prognozuje, że w 2014 r. statystyczny mieszkaniec Polski spożyje 4,2 kg masła, a więc o 2,4% więcej niż w 2013 r.


Tagi:
źródło: