Warunki pogodowe w okresie wczesnej wiosny 2020 r. nie sprzyjały wschodom i wzrostowi roślin buraka cukrowego.
Poprawa warunków wilgotnościowych od połowy maja do końca sierpnia 2020 r. sprzyjała wegetacji buraków cukrowych. Rośliny nadrabiały zaległości, tworząc wyjątkowo obfite ulistnienie. Intensywne opady deszczu we wrześniu i w październiku 2020 r. doprowadziły do nadmiernego uwilgotnienia gleby na plantacjach buraka, a lokalnie również do podtopień.
Warunki wilgotnościowe gleby w końcowej fazie wegetacji spowodowały przyrost masy korzeni buraków cukrowych, ale również spadek polaryzacji i utrudniony zbiór. W 2020 r. zbiory buraków cukrowych zostały ocenione przez GUS na 14,5 mln ton, tj. więcej o 5% od uzyskanych w roku 2019. W okresie pierwszych sześciu miesięcy sezonu 2020/2021 produkcja cukru w Polsce ukształtowała się na poziomie mniejszym niż przed rokiem.
Zgodnie z danymi GUS od września 2020 r. do lutego 2021 r. w Polsce wyprodukowano w sumie 1,9 mln ton cukru, czyli mniej o 5,7% niż w tym samym okresie poprzedniego roku gospodarczego. Zgodnie ze wstępnymi danymi Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa całkowita produkcja cukru w Polsce w sezonie 2020/2021 wyniesie 1 987 tys. ton względem 2 066 tys. ton sezon wcześniej. Przyczyną mniejszej produkcji cukru w tym sezonie będzie obniżona zawartość cukru w surowcu dostarczonym do zakładów cukrowniczych.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu