Według danych Ministerstwa Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) światowa produkcja cukru w sezonie 2018/2019 została oceniona na 178,9 mln ton w odniesieniu do 194,5 mln ton w sezonie 2017/2018, co daje spadek o 8%.
Równocześnie globalna konsumpcja cukru wzrosła z 173,6 mln ton do 174 mln ton, tj. o 0,2%. Sytuacja podażowo-popytowa na międzynarodowym rynku cukru skutkowała sporą obniżką światowej nadwyżki produkcji cukru z 20,9 mln ton w sezonie 2017/2018 do blisko 5 mln ton w sezonie 2018/2019.
W sezonie 2019/2020 USDA przewiduje wzrost globalnej produkcji cukru o 1% do 180,7 mln ton, zwiększenie światowego spożycia o 1,4% do 176,4 mln ton, a w efekcie dalszą redukcję nadwyżki produkcyjnej do 4,3 mln ton.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
pixabay.com