Jak wynika z prognozy Ministerstwa Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) światowa produkcja cukru w sezonie 2019/2020 zmniejszy się o 5,8 mln ton do 174,1 mln ton.
Na taki stan rzeczy niewątpliwy wpływ miał przede wszystkim spodziewany, bardzo duży spadek produkcji w Indiach o 5 mln ton oraz w Brazylii, Unii Europejskiej, Tajlandii i Chinach, a więc w rejonach odpowiedzialnych za podaż blisko 60% globalnego wolumenu cukru. Równocześnie globalne spożycie cukru prawdopodobnie wzrośnie o 0,8% do 174,7 mln ton.
Sytuacja podażowo-popytowa na rynku międzynarodowym będzie skutkowała sporą obniżką światowych zapasów cukru z 55,1 mln ton w sezonie 2018/2019 do 49,6 mln ton pod koniec sezonu 2019/2020. Poziom zapasów cukru globalnych zgodnie z prognozą USDA będzie najniższy od sezonu 2017/2018, co wraz z przewidywanym nieznacznym deficytem cukru może być czynnikiem silnie oddziałującym na zwyżkę cen na rynku międzynarodowym.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
pixabay.com