Jak wykazują dane, w marcu 2014 roku zakupiono 881,7 mln litrów mleka, czyli o 11,4% więcej w stosunku do poprzedniego miesiąca.
Masło:
-
wytworzona ilość – 15 tysięcy ton
-
relacja miesięczna – wzrost o 16%
-
ujęcie roczne – bez zmian
Odtłuszczone mleko w proszku:
-
wytworzona ilość – 14 tysięcy ton
-
relacja miesięczna – wzrost o 17%
-
ujęcie roczne – wzrost o 200%
Pełne mleko w proszku:
-
wytworzona ilość – 5 tysięcy ton
-
relacja miesięczna – wzrost o 1%
ujęcie roczne – wzrost o 220%
Sery podpuszczkowe dojrzewające:
-
wytworzona ilość – 25,5 tysięcy ton
-
relacja miesięczna – wzrost o 15%
-
ujęcie roczne – wzrost o 1%
W okresie od stycznia do marca 2014 roku krajowe zakłady mleczarskie przyjęły o 7% więcej (2,5 mld litrów) mleka. Przez pierwsze 3 miesiące bieżącego roku wyprodukowano łącznie: 44 tys. ton masła, 37 tys. ton OMP, 16 tys. ton PMP, a także 74 tys. ton serów podpuszczkowych dojrzewających.
źródło: Gospodarz.pl/ARR foto:
Gospodarz.pl