Jak wykazują dane, w maju 2014 roku zakupiono 933 mln litrów mleka, czyli o 10% więcej w stosunku do poprzedniego miesiąca.
Masło:
-
wytworzona ilość – 15 tysięcy ton
-
relacja miesięczna – wzrost o 4%
-
ujęcie roczne – wzrost o 12%
Odtłuszczone mleko w proszku:
-
wytworzona ilość – 18 tysięcy ton
-
relacja miesięczna – wzrost o 11%
-
ujęcie roczne – wzrost o 52%
Pełne mleko w proszku:
-
wytworzona ilość – 4 tysięcy ton
-
relacja miesięczna – wzrost o 3%
-
ujęcie roczne – wzrost o 10%
Sery podpuszczkowe dojrzewające:
-
wytworzona ilość – 26 tysięcy ton
-
relacja miesięczna – wzrost o 8%
-
ujęcie roczne – wzrost o 10%
W okresie od stycznia do maja 2014 roku krajowe zakłady mleczarskie przyjęły o 7% więcej (4,2 mld litrów) mleka. Przez pierwsze 3 miesiące bieżącego roku wyprodukowano łącznie: 73 tys. ton masła, 70 tys. ton OMP, 24 tys. ton PMP, a także 125 tys. ton serów podpuszczkowych dojrzewających.
źródło: Gospodarz.pl/ARR foto:
sxc.hu