Według danych zebranych przez Agencję Rynku Rolnego, w czerwcu 2014 roku wyprodukowano mniej masła i pełnego mleka w proszku wobec maja bieżącego roku. Wzrost wytwórstwa nastąpił natomiast w obrębie odtłuszczonego mleka w proszku i serów dojrzewających.
Masło:
-
wytworzona ilość – 15 tysięcy ton
-
relacja miesięczna – spadek o 2%
-
ujęcie roczne – wzrost o 9%
Odtłuszczone mleko w proszku:
-
wytworzona ilość – 18 tysięcy ton
-
relacja miesięczna – wzrost o 2%
-
ujęcie roczne – wzrost o 56%
Pełne mleko w proszku:
-
wytworzona ilość – 3 tysiące ton
-
relacja miesięczna – spadek o 26%
-
ujęcie roczne – wzrost o 21%
Sery dojrzewające:
-
wytworzona ilość – 26 tysięcy ton
-
relacja miesięczna – wzrost o 0,4%
-
ujęcie roczne – wzrost o 4%
W pierwszym półroczu bieżącego roku wyprodukowano łącznie: 88 tys. ton masła, 89 tys. ton OMP, 27 tys. ton PMP, a także 151 tys. ton serów podpuszczkowych dojrzewających.
źródło: Gospodarz.pl/ARR, foto:
Gospodarz.pl