Kategorie
Zobacz również tu
-
Indeks cen produktów mięsnych FAO
2025-04-11 -
Ogórki pod kontrolą IJHARS
2025-04-11 -
Rynek mięsa w Polsce (30.03.2025)
2025-04-11
Poznaj produkty
-
Kultywator wirnikowy
2014-03-19 -
Schładzalniki używane
2013-01-24 -
Belka opryskowa
2013-05-06 -
Rębak do drewna BX -42S - MASZYNA DL
2016-05-09 -
Ciągnik Landini SERIA 7
2016-05-13
Producenci słodyczy chcą uwolnienia rynku cukru
Utrzymujący się niski poziom zapasów cukru oraz rosnąca konsumpcja nie prognozuje zbyt optymistycznie. Przeciwnie daje pewność, że w sezonie 2011-2012 ceny cukru pozostaną na wysokim poziomie.

Producenci słodyczy mają powody do niezadowolenia, bo koszty produkcji będą wciąż rosły. Dlatego też firmy spożywcze i najwięksi odbiorcy cukru mówią „dosyć” i apelują o uwolnienie rynku cukru oraz zniesienie kwotowania produkcji.
Proponują także rewolucyjne rozwiązania uwolnienia produkcji. Poza tym chcą dać szansę działania cukrowni na zasadach wolnorynkowych. No cóż, rolnicy i koncerny cukrowe nie chcą nawet na ten temat rozmawiać. Uważają, że zmiany w systemie są potrzebne, ale tylko potrzebne i nic poza tym.
Jak dotąd polski resort rolnictwa zasugerował rozwiązanie tymczasowe, a Komisja Europejska wyraziła na nie swoją zgodę. W związku z tym na polski rynek wprowadzono 0,5 miliona ton cukru poza kwotowego, który ma uspokoić sytuację.
Plany na przyszłość? Zdobycie większego limitu produkcji przynajmniej o 15 procent.
