Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Pokrywa wychwytująca FL 100 na beczkę 200 l
2016-05-05 -
Wentylator PPZ-7,5-WNT
2013-07-15 -
Silosy zbożowe z lejem zewnętrznym
2016-05-09 -
Wóz stertujący SIPMA WS 6510 DROMADER
2013-06-19 -
Hydrauliczny stół podawczy
2012-01-05 -
Rozrzutnik obornika N280/2 – 10t
2016-01-14
Producenci słodyczy chcą uwolnienia rynku cukru
Utrzymujący się niski poziom zapasów cukru oraz rosnąca konsumpcja nie prognozuje zbyt optymistycznie. Przeciwnie daje pewność, że w sezonie 2011-2012 ceny cukru pozostaną na wysokim poziomie.
Producenci słodyczy mają powody do niezadowolenia, bo koszty produkcji będą wciąż rosły. Dlatego też firmy spożywcze i najwięksi odbiorcy cukru mówią „dosyć” i apelują o uwolnienie rynku cukru oraz zniesienie kwotowania produkcji.
Proponują także rewolucyjne rozwiązania uwolnienia produkcji. Poza tym chcą dać szansę działania cukrowni na zasadach wolnorynkowych. No cóż, rolnicy i koncerny cukrowe nie chcą nawet na ten temat rozmawiać. Uważają, że zmiany w systemie są potrzebne, ale tylko potrzebne i nic poza tym.
Jak dotąd polski resort rolnictwa zasugerował rozwiązanie tymczasowe, a Komisja Europejska wyraziła na nie swoją zgodę. W związku z tym na polski rynek wprowadzono 0,5 miliona ton cukru poza kwotowego, który ma uspokoić sytuację.
Plany na przyszłość? Zdobycie większego limitu produkcji przynajmniej o 15 procent.