Import cukru do UE
Bezcłowy kontyngent dla krajów bałkańskich, który w sezonie 2016/2017 wynosi 201 tys. ton łącznie, jest aktualnie wypełniona w 58%, przy czym wnioski złożono na 115,7 tys. ton, a w marcu wnioskowano o zakup cukru w ilości 7636,12 ton z Serbii. Wszystkie wnioski zostały zaakceptowane w 100%. Subkontyngent dla tego kraju jest wykorzystany w 61%. Do zaimportowania zostało jeszcze łącznie 85,3 tys. ton, w tym 71,4 z Serbii.
W przypadku przywozu cukru w sezonie 2016/2017 w ramach koncesji CXL, tj. Brazylia, Australia, Kuba, Indie, erga omnes – łącznie 676 tys. ton, wykorzystane jest aktualnie 53% kontyngentu, przy czym w całości wypełnione są kontyngenty dla Indii, Kuby i egra omnes. W marcu nie wnioskowano o zakup cukru z wykorzystaniem tego mechanizmu. Przedmiotem importu może być jeszcze w sumie 316,5 tys. ton, w tym 306,5 tys. ton z Brazylii.
Jak podkreśla FAPA/FAMMU, w marcu 2017 roku nie wnioskowano o przywóz cukru w kontyngencie na bezcłowy import cukru przemysłowego - 400 tys. ton. Kontyngent jest wykorzystany w 1%. Nie powinno to dziwić ze względu na dużą produkcję cukru pozakwotowego w UE, która jest oszacowana obecnie na około 4,1 mln ton.
W przypadku bezcłowego importu z Mołdawii, który w 2017 roku wynosił 37,4 tys. ton cukru, do połowy marca 2017 roku wnioski złożono na w sumie 6,2 tys. ton, co oznacza, że wykorzystano 17% dostępnego limitu.
Kontyngent 09.7226 dla Peru, który wynosi w 2017 roku 24 640 ton, został wykorzystany w marcu w 100%. W ramach wolumenu 09.7235 dla Kolumbii - 69,44 tys. ton zakupiono do połowy marca 7,7 tys. ton, tj. 11% dostępnego kontyngentu, z Centralnej Ameryki (09.7307) - 44,5 tys. ton ze 168 tys. ton, przy czym wolumen obejmuje również inne towary niż cukier. Nie zaobserwowano przywozu w obrębie kontyngentu 09.7311 dla Panamy, który w 2017 roku wynosi 13,44 tys. ton. Wolumen w ilości 20,07 tys. ton cukru dla Ukrainy został w pełni wypełniony już w lutym.