Bezcłowy kontyngent dla krajów bałkańskich, który w sezonie 2016/2017 wynosi 201 tys. ton łącznie i jest obecnie wykorzystany w 24%, gdyż wnioski złożono na 47,4 tys. ton, z czego 44 406 ton pochodzi z Serbii i 3 tys. ton z Bośni i Hercegowiny. Wszystkie wnioski zostały zaakceptowane w 100%.
W przypadku przywozu cukru w sezonie 2016/2017 w ramach koncesji CXL, tj. Brazylia, Australia, Kuba, Indie, erga omnes – w sumie 676 tys. ton wypełnione jest obecnie 49% kontyngentu, przy czym w całości wykorzystane są wolumeny dla Indii, Kuby i egra omnes. We wrześniu złożono wnioski na przywóz cukru w wysokości 68 969 ton z Kuby, czyli tyle ile wynosi dokładnie dostępny limit dla tego kraju, 320 640 ton z Indii przy limicie 10 tys. ton i na aż 5 293 558 ton w subkontyngencie erga omnes, którego limit w całym sezonie wynosi 253977 ton, a więc było to więcej aż 21 razy!
Jak podkreśla FAPA/FAMMU, w subkontyngencie erga omnes zastosowano współczynnik przydziału w wysokości 4,797850%, przy czym niecałe 5% wnioskowanej ilości dostanie pozwolenie, a dla cukru z Indii, gdzie przekroczono limit aż 32 razy, współczynnik przydziału wyniósł 3,118762%, przy czym tylko 3% wnioskowanej ilości uzyska pozwolenie.
We wrześniu złożone wnioski na import 3,8 tys. ton cukru w kontyngencie na bezcłowy przywóz cukru przemysłowego - 400 tys. ton. Kontyngent jest wypełniony w 1%.
W przypadku bezcłowego importu z Mołdawii, który w 2016 roku wynosił 37,4 tys. ton cukru, do końca września 2016 roku wnioski złożono na w sumie 42,6 tys. ton, co oznacza, że wykorzystane cały kontyngent, a import jest od niego wyższy o 5,2 tys. ton.
Kontyngent 09.7226 dla Peru, który wynosi w 2016 roku 23 980 ton, jest wykorzystany w 3%. W ramach kontyngentu 09.7235 dla Kolumbii - 67,58 tys. ton sprowadzono 28,7 tys. ton - 42% dostępnego wolumenu, z Centralnej Ameryki (09.7307) - 92,9 tys. ton i 57% z 163,5 tys. ton, chociaż kontyngent obejmuje także inne towary niż cukier. Nie odnotowano importu w ramach kontyngentu 09.7311 dla Panamy, który w 2016 roku wynosi 13 tys. ton. Z kolei z Ukrainy sprowadzono już wcześniej 20,07 tys. ton cukru, czyli cały dostępny w 2016 roku limit.