W okresie styczeń–sierpień 2018 r. wartość wysyłki produktów mlecznych z Polski ukształtowała się w granicy 1,5 mld EUR, tj. o 0,5% wyższej niż w analogicznym czasie 2017 r. Jednocześnie wartość sprowadzonych do Polski artykułów była o 1% większa niż rok wcześniej i wyniosła 665 mln EUR. W okresie styczeń–sierpień 2018 r. dodatnie saldo handlu zagranicznego produktami mlecznymi wyniosło 866 mln EUR i było podobne do notowanego rok wcześniej.
W największym stopniu zwiększył się eksport odtłuszczonego mleka w proszku, masła, serów, twarogów oraz lodów. Wzrósł również wywóz jogurtów i napojów fermentowanych. W okresie ośmiu miesięcy 2018 r. z Polski wyeksportowano 91 tys. ton OMP i 49 tys. ton masła, odpowiednio o 32% i 15% więcej niż rok wcześniej. Wysyłka serów i twarogów ukształtowała się w granicy 176 tys. ton, a więc wyższej o 6%. W eksporcie tej grupy asortymentowej przeważają sery podpuszczkowe dojrzewające, których w okresie styczeń–sierpień br. wysłano 111 tys. ton, tj. o 9% więcej niż przed rokiem. Na rynkach zagranicznych ulokowano także 71 tys. ton jogurtów i napojów fermentowanych oraz 59 tys. ton lodów, odpowiednio o 3% i 5% więcej niż w okresie ośmiu miesięcy 2017 r. Jednocześnie o 1% niższy był eksport mleka płynnego i śmietany – 444 tys. ton, a także serwatki – 148 tys. ton. O 30% do 1,9 tys. ton ograniczono także wywóz kazeiny.
Od akcesji Polski do Unii Europejskiej największym rynkiem zbytu polskich produktów mlecznych są kraje unijne. W okresie pierwszych ośmiu miesięcy 2018 r. udział tych krajów w wartości wywozu z Polski był o 2,2 pp. większy niż przed rokiem i wyniósł 78,8%. Największymi importerami produktów mlecznych były Niemcy - 339 mln EUR, Holandia - 135 mln EUR, Czechy - 117 mln EUR, Włochy - 72 mln EUR i Wielka Brytania - 71 mln EUR. Udział WNP w wywozie, podobnie jak rok wcześniej, wyniósł 1%. Jednocześnie udział krajów nienależących do UE ani WNP stanowił 20% w stosunku do 22% rok wcześniej. Spośród tych krajów największy udział w dostawie produktów mlecznych z Polski miała Algieria z 4% wartości wywozu oraz Chiny i Arabia Saudyjska - po 2%.
W okresie ośmiu miesięcy 2018 r. w największym stopniu zwiększył się import lodów – o 17% do 23 tys. ton oraz masła – o 11% do 14 tys. ton. Sprowadzono również więcej o 10% do 154 tys. ton mleka płynnego i śmietany niż w okresie ośmiu miesięcy 2017 r., o 4% do 51 tys. ton jogurtów i napojów fermentowanych oraz 24 tys. ton OMP i 23 tys. ton serów niedojrzewających, tj. odpowiednio o 3% i 1% więcej. O 15% do 6,6 tys. ton zwiększono także przywóz kazeiny. Ograniczono z kolei przywóz serwatki – do 69 tys. ton oraz serów dojrzewających – do 37 tys. ton, w obu przypadkach o 4%.