W listopadzie 2013 r. nieznacznie wzrosły ceny zbytu masła. Za masło konfekcjonowane średnio uzyskiwano 18,47 zł/kg (z VAT) w stosunku do 18,46 zł/kg w październiku 2013 r. W tym samym okresie przeciętna cena masła w blokach wyniosła 18,19 zł/kg (z VAT), wobec 18,16 zł/kg w październiku 2013 r. W odniesieniu do notowań z listopada 2012 r. masło konfekcjonowane było droższe o 15%, a masło w blokach o 22%.
Â
Cena odtłuszczonego mleka w proszku w listopadzie 2013 r. przeciętnie wyniosła 13,50 zł/kg (z VAT) i była o około 1% mniejsza niż w poprzednim miesiącu, ale o 19% większa niż w listopadzie 2012 r.
Â
W okresie trzech pierwszych tygodni grudnia 2013 r. ceny serów podpuszczkowych dojrzewających nadal wykazywały tendencje wzrostowe. Według danych z zakładów objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w porównaniu do tego samego okresu listopada 2013 r., ceny sera Edamskiego zwiększyły się o 7,2%, do 17,00 zł/kg (bez VAT), a Goudy o 3,8%, do 16,92 zł/kg.
Â
Wzrosły również ceny masła i odtłuszczonego mleka w proszku. W okresie trzech pierwszych tygodni grudnia 2013 r. za masło producenci przeciętnie otrzymywali 17,57 zł/kg, czyli więcej o 7,2% niż przed miesiącem, a za OMP 13,21 zł/kg (bez VAT) – 3,8% zwyżka.
Â
Ceny produktów mleczarskich na rynkach zagranicznych
Â
W USA ceny OMP od kwietnia 2013 r. wykazują tendencję wzrostową. Na giełdzie w Chicago 27 grudnia 2013 r. za odtłuszczone mleko w proszku średnio uzyskiwano 4.476 USD/t, czyli cena była większa o 4% niż miesiąc wcześniej oraz o 32% niż przed rokiem.
Â
W 2013 r. ceny masła ulegały istotnym wahaniom. Na giełdzie w Chicago w końcu grudnia 2013 r. za tłuszcz ten płacono 3.417 USD/t, czyli o 6% taniej niż przed miesiącem, ale o 3% drożej niż rok wcześniej. W Oceanii 20 grudnia 2013 r. ceny masła osiągnęły granicę 4.350 USD/t i były o 9% większe niż przed miesiącem. W tym czasie o 4% wzrosły ceny proszku mlecznego.
Â
W dniu 20 grudnia 2013 r. za odtłuszczone mleko w proszku średnio otrzymywano 4.775 USD/t, a za pełne mleko w proszku 5.138 USD/t. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło było droższe o 32%, OMP o 40%, a PMP o 56%.
Â
W grudniu 2013 r. zwiększyły się ceny masła i mleka w proszku w portach Europy Zachodniej (baza FOB). Według danych USDA 20 grudnia 2013 r. za masło przeciętnie uzyskiwano 5.638 USD/t, a więc o 5% więcej niż przed miesiącem. Ceny odtłuszczonego mleka w proszku ukształtowały się na poziomie 4.463 USD/t, a pełnego mleka w proszku wyniosły 5.113 USD/t.
Â
W obu przypadkach były one o 3% większe niż w porównywalnym okresie listopada 2013 r. W odniesieniu do notowań z analogicznego okresu grudnia 2012 r. masło kosztowało więcej o 27%, OMP o 28%, a PMP o 30%.
Â
Na rynkach wewnętrznych wiodących producentów artykułów mleczarskich w UE, czyli w Niemczech, Francji i Holandii w dniach 15–18.12.2013 r. przeciętne ceny masła kształtowały się w granicach 4,04 –4,09 EUR/kg. W obrębie miesiąca masło potaniało w Holandii i w Niemczech o 0,2–1%, a we Francji podrożało o 1%. W omawianym okresie wzrosły ceny mleka w proszku.
Â
W drugiej dekadzie grudnia 2013 r. ceny OMP średnio wynosiły 3,28–3,35 EUR/kg i były o 5–9% większe niż miesiąc wcześniej. W tym czasie ceny PMP wzrosły o 1–2%, do 3,71– 3,79 EUR/kg. W odniesieniu do notowań sprzed roku na monitorowanych rynkach UE ceny masła były wyższe o 15–22%, OMP o 24–25%, a PMP o 24–28%.