Podsumowanie rynku mleka w Polsce (listopad 2013)

Poniżej prezentujemy podsumowanie rynku mleka w Polsce w listopadzie 2013 r., opracowane w miesięcznym raporcie przez Agencję Rynku Rolnego.

Podsumowanie rynku mleka w Polsce (listopad 2013)
Jak wynika z danych przekazywanych przez podmioty skupujące do OT ARR w listopadzie 2013 r. producenci dostarczyli do skupu 772,8 mln kg mleka, czyli o 6,4% mniej niż w październiku, ale o 4% więcej niż przed rokiem.
 
Od początku roku kwotowego 2013/2014 łącznie po przeliczeniu na mleko o referencyjnej zawartości tłuszczu skupiono około 6,7 mld kg mleka, a więc to w ujęciu rocznym wzrost o 0,58%.
 
Stopień wykorzystania kwot indywidualnych, przysługujących dostawcom hurtowym, po ośmiu miesiącach bieżącego roku kwotowego wyniósł około 68,04%, a szacunkowy stopień wykorzystania kwoty krajowej dostaw 67,85%.
 
Z danych GUS wynika, że łącznie w miesiącach styczeń–listopad 2013 r. do podmiotów skupujących dostarczono 8,8 mld litrów mleka, a zatem o 0,2% więcej niż w tym samym okresie 2012 r.
 
Produkcja artykułów mleczarskich
 
Przy ograniczonej podaży surowca przetwórcy zmniejszyli produkcję jogurtów, serów dojrzewających, odtłuszczonego mleka w proszku i masła na rzecz mleka płynnego, serów niedojrzewających i twarogów oraz pełnego mleka w proszku.
 
Według danych GUS w listopadzie 2013 r. wytworzono 6 tys. ton odtłuszczonego mleka w proszku, tj. o 24% mniej niż w październiku 2013 r. Chociaż było to o 7,5% więcej niż w listopadzie 2012 r., to łącznie w okresie jedenastu miesięcy 2013 r. produkcja OMP była o 14,5% niższa niż w tym samym okresie 2012 r., tym samym kształtując się na poziomie 93 tys. ton. W tym czasie produkcja PMP wzrosła o 17% do ponad 34 tys. ton.
 
Produkcja serów podpuszczkowych dojrzewających w listopadzie 2013 r. wyniosła 25 tys. ton, czyli była mniejsza o 3% niż w październiku 2013 r. i o 1% niż przed rokiem. Ogółem w okresie styczeń–listopad 2013 r. produkcja serów twardych była o około 1% mniejsza niż w analogicznym okresie 2012 r. i wyniosła 279 tys. ton. W tym samym czasie serów niedojrzewających i twarogowych wytworzono 367 tys. ton, a więc o 6% więcej niż rok wcześniej.
 
Produkcja masła w listopadzie 2013 r. osiągnęła granicę 13,1 tys. ton i była o 8,5% niższa niż miesiąc wcześniej, ale o 1% wyższa niż rok wcześniej. Łącznie w okresie pierwszych jedenastu miesięcy 2013 r. krajowi wytwórcy wytworzyli 154 tys. ton masła, a zatem o 1% mniej niż w tym samym okresie 2012 r.
 
Handel zagraniczny
 
W 2013 r. notowano wzrostowe trendy w eksporcie unijnych serów. Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w miesiącach styczeń–październik 2013 r. z UE wywieziono 657 tys. ton serów, a więc o 4% więcej niż przed rokiem. Natomiast w drugim półroczu 2013 r. spadkowi uległ eksport masła. Łącznie w okresie dziesięciu miesięcy poza obszar celny UE wywieziono 83 tys. ton tego tłuszczu, tj. o ponad 3% mniej niż rok wcześniej.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: