Ostatnia aukcja GDT zakończyła się na minusie. Była to pierwsza sesja od początku roku, na której indeks giełdowy spadł o 1,2%.
Pomimo, że ogólny indeks był na minusie, to większość notowań produktów mleczarskich zanotowało wzrost. Największy wzrost odnotowano w przypadku sera Cheddar. Spadek natomiast dotyczył masła, bezwodnego tłuszczu mlecznego i pełnego mleka w proszku.
Wyniki ostatniej aukcji Global Dairy Trade:
-
Ser Cheddar +15,2%,
-
Kazeina podpuszczkowa +5,1%,
-
Laktoza +0,6%,
-
Odtłuszczone mleko w proszku +0,5%,
-
Masło -3,2%,
-
Pełne mleko w proszku -2,1%,
-
Bezwodny tłuszcz mleczny -1,4%,
-
Maślanka nie była oferowana,
-
Serwatka w proszku nie była oferowana.
W Polsce ceny mleka surowego odnotowują spadek od początku bieżącego roku. Dopiero teraz trendy na globalnym rynku mleka zaczęły pokrywać się z sytuacją krajową.
źródło: Gospodarz.pl/Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka/Dorota Śmigielska foto:
Gospodarz.pl