Przyczyną zauważalnej podwyżki cen pieczywa są susze, jakie dotknęły Stany Zjednoczone oraz ulewne deszcze w Europie. Na rynki światowe trafiło o 21 mln mniej pszenicy, dlatego, według specjalistów, w 2013 roku ceny produktów mącznych mogą wzrosnąć na świecie nawet o 20%!
W Polsce również obserwowana jest tendencja wzrostowa cen pieczywa. Tylko od października ceny chleba wzrosły bowiem od 8 do 11%.
Warto jednak podkreślić, iż zdaniem ekspertów, cena zboża nie jest najważniejszym kosztem produkcji pieczywa, dlatego ewentualne podwyżki w 2013 roku w Polsce nie powinny być aż tak drastyczne.
Z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że statystyczny Polak skonsumował w pierwszym półroczu 2012 roku 6,52 kg produktów zbożowych, co oznacza spadek o 0,14 kg wobec roku poprzedniego i 0,25 kg w porównaniu z łącznym spożyciem dwa lata temu.
Pomimo wzrastających cen przetworów mącznych należy także zwrócić uwagę, że wzrosty stawek za pieczywo są i tak wyraźnie niższe niż zmiany jakie zachodzą w przypadku cen owoców, warzyw czy drobiu.