Kategorie
Zobacz również tu
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-04 -
Skup żywca rzeźnego
2024-11-04
Poznaj produkty
-
Pług obracalny zawieszany RW4 (vario)
2012-01-04 -
Czerpak GHU 12 GOWEIL
2020-07-27 -
Aplikator do zakiszania pasz FAAP 60
2013-05-07 -
Rozrzutnik obornika N280 – 6t
2016-01-14 -
Nawóz Activ Antychloroza
2014-12-19 -
Palety wychwytowe pod zbiorniki IBC i beczki
2012-08-30
Pieczywo cieszy się coraz mniejszym zainteresowaniem wśród Polaków
W porównaniu do roku ubiegłego, przeciętny Polak zjada średnio o 3 procent mniej pieczywa. Nie wróży to zbyt świetlanej przyszłości piekarniom i cukierniom. Eksperci przyznają, że może to doprowadzić do upadku jednego na dziesięć sklepów.
Obecna
sytuacja jest efektem tzw. wojny cenowej, którą zakłady prowadzą
mimo ciągle drożejących cen surowców. Próbują w ten sposób
utrzymać swoją pozycję na rynku. Wysokie ceny mąki znacznie
utrudniają pracę piekarzom. Uważają oni, że tak wysokie stawki
za ten surowiec to prawdziwy cios w plecy.
Statystyki
dowodzą, że obecna cena mąki pszennej najczęściej używanej w
piekarniach, w porównaniu do czerwca zeszłego roku jest aż o 69
procent droższa. Z kolei mąka żytnia w tym czasie podrożała
prawie dwukrotnie.
Eksperci
przewidują, że taki obrót sprawy doprowadzi do nieuniknionych
podwyżek pieczywa. Wzrost ten będzie dość wysoki i odczuwalny
dla konsumentów, ponieważ ma sięgnąć od 6 do 12 procent. Nie
tylko wysokie stawki za mąkę będą winnymi w tej sprawie. Wzrost
cen paliwa, energii czy wyższego podatku gruntowego również mają
w tym swój udział.
Jeszcze do niedawna piekarnie z chęcią prowadziły też cukiernie. Był to dla nich opłacalny dodatek. Niestety teraz się to zmieniło, gdyż stawki za cukier i owoce znacząco zmniejszyły opłacalność takowego przedsięwzięcia.