Wyniki Ogólnopolskiego Konkursu Wędliniarskiego 2013

Znamy wyniki tegorocznego Ogólnopolskiego Konkursu Wędliniarskiego 2013. Uroczyste wręczenie nagród odbyło się 15 marca 2013 roku w czasie Gali V Ogólnopolskiego Spotkania Wielkanocnego Rzeźników i Wędliniarzy RP. Poniżej zamieszczamy oficjalny protokół z Ogólnopolskich Wielkanocnych Konkursów Wędliniarskich.

Wyniki Ogólnopolskiego Konkursu Wędliniarskiego 2013



Protokół z Ogólnopolskich Wielkanocnych Konkursów Wędliniarskich, które odbyły się w ramach cyklu imprez „Wielkanoc Mięsne Święta - Polska Tradycja", zorganizowanych przez Polską Federację Branży Mięsnej, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Rzemiosła Polskiego, Związek „Polskie Mięso", Krajową Radę Drobiarstwa, Instytut Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Międzynarodowe Targi Poznańskie, pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisława Kaiemby, a także marszałków województw polskich.

W dniu 22 lutego 2013 r. odbyły się Konkursy w 10 grupach asortymentowych. W Konkursach produkty oceniała Komisja w składzie:

  • prof. dr hab. Włodzimierz Dolata, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu - Przewodniczący Komisji

  • inż. Jacek Marcinkowski, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP - V-ce Przewodniczący Komisji

  • mgr inż. Celina Nierodkiewicz, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP - V-ce Przewodnicząca Komisji

  • Jarosław Kujawa, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

  • Roman Markowski, Wielkopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy

  • dr Jerzy Mróz, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

  • prof. dr hab. Jan Pyrcz, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

  • dr Ryszard Kowalski, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

  • dr inż. Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Uniwersytet  Przyrodniczy w Poznaniu

  • dr hab. Bożena Danyluk, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

  • mgr Waldemar Jaworski, Instytut Przemysłu  Mięsnego i Tłuszczowego w Poznaniu

  • Wojciech Kurpisz, Chata Polska S.A.

  • dr inż. Michał Piątek, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu - Sekretarz Komisji

  • dr inż. Agnieszka Frala, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu - Sekretarz
    Komisji

W poszczególnych grupach asortymentowychnagrodzono i  wyróżniono producentów, których wyroby uzyskały najwyższe oceny.

GRUPA l SZYNKA TRADYCYJNA PARZONA

Nagrody zdobyli producenci:

miejsce

producent

za wyrób

1

Rzeźnictwo-Wędliniarstwo Józef, Sylwester i Jolanta MARYŃ IAK; Rychtal

szynka tradycyjna parzona

2

Zakłady Mięsne BYSTRY Sp. z o.o. Sp.K., Swarzędz

szynka Mistrza Andrzeja

3

Zakład Przetwórstwa Mięsnego St.Tomaszewski, M.Sobik, Sł.Tomaszewski Sp.J.; Miłosław

szynka rolka wędzona parzona

w

Zakłady Mięsne VIOLA Meyer Sp.J., Lniano

szynka „Olchowy Dym"

w

NIEWIEŚCIM Sp. z o.o., Niewieścin

szynka dziadka

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: