Od ponad dwóch miesięcy notowania GDT charakteryzowały się trendem spadkowych, został on jednak wyhamowany podczas ostatniej aukcji w dniu 15 września 2020 roku. Jest to pierwszy wzrost od początku lipca. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 3,6%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3 092 USD.
Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań czterech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku i sera Cheddar. Spadki natomiast dotyczyły dwóch produktów, z czego największy miał miejsce w przypadku laktozy.
Wyniki ostatniej sesji:
-
Odtłuszczone mleko w proszku + 8,4% - cena 2 889 USD/t
-
Ser Cheddar + 7,2% - cena 3 674 USD/t
-
Pełne mleko w proszku + 3,2% - cena 2 985 USD/t
-
Bezwodny tłuszcz mleczny + 2,0% - cena 3 910 USD/t
-
Masło – 1,4% - cena 3 282 USD/t
-
Laktoza – 2,7% - cena 1 277 USD/t
-
Maślanka w proszku – nie była oferowana
-
Serwatka w proszku – nie była oferowana
W miesiącach jesiennych cena mleka w Polsce zawsze odnotowywała wzrost, dodatni indeks podczas ostatniej akcji Global Dairy Trade może być dobrym zwiastunem poprawy sytuacji cenowej.
źródło: Gospodarz.pl/Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka/Dorota Śmigielska foto:
Gospodarz.pl