Ceny przetworów mleczarskich
Dotyczyło to głównie mleka w proszku i masła i częściowo mogło być powiązane z dużą podażą tych artykułów na rynku. Jak wynika z danych Komisji Europejskiej w okresie styczeń-maj 2014 roku, produkcja pełnego mleka w proszku (PMP) w UE-28 ukształtowała się w granicy większej o niemal 16% niż przed rokiem, mleka odtłuszczonego (OMP) o 8%, a masła o ponad 2%. W związku z tym, produkcja serów przekroczyła zeszłoroczny poziom tylko o 0,4%, z kolei artykułów fermentowanych zmalała o 5%.
Jeżeli chodzi o ceny, to w drugim tygodniu sierpnia największe zniżki zanotowano w odniesieniu do OMP, które na przestrzeni tygodnia potaniało średnio w całej Unii Europejskiej o ponad 5% do 258 EUR/100 kg.
W tym samym czasie ceny PMP zmniejszyły się o prawie 3% do 292 EUR/100 kg, a masła o niemal 2% do 336 ERU/100 kg. Stabilna jest z kolei sytuacja na rynku serów dojrzewających.
W porównaniu do początku tego roku mleko w proszku jest tańsze o 20%, masło o 18%, a sery przeciętnie od 5 do 12%.