Powstała inicjatywa Rady Promocji Żywności Prozdrowotnej przy Zarządzie Głównym Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, o stworzeniu alternatywnego rozwiązania w żywieniu młodzieży, w tym między innymi opracowania drożdżówki, która spełniałaby kryteria o korzystnych cechach zdrowotnych - poprzez zmniejszenie zawartości cukru i zachowania cech smakowych za pomocą wykorzystania składników prozdrowotnych oraz ułatwienia produkcji z użyciem właściwych koncentratów odpowiedniej mąki i wsadu owocowego.
Jak podaje FAMMU/FAPA, uzyskano innowacyjny produkt, a badania wartości odżywczej i cech nowego produktu wskazują, że jest to produkt, który bez wątpienia zaliczyć można do grupy produktów prozdrowotnych, czyli funkcjonalnych, nowej klasy produktów dynamicznie rozwijających się na rynku żywnościowym na świecie.
Akceptacja pomysłu prozdrowotnej drożdżówki i deklaracja wsparcia ze strony obecnego ministra zdrowia Konstantego Radziwiłła zainspirowała inicjatorów do nadania jej znaku towarowego pochodnego od nazwiska ministra - RADZIWIŁŁÓWKA.
Pierwsze dostawy drożdżówki dotrą niebawem do szkolnych sklepików. Znak RADZIWIŁŁÓWKA podlega ochronie prawnej, a właścicielem znaku jest Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, a zgodę na używanie tego znaku uzyskają piekarnie, które zobowiążą się do przestrzegania receptury i instrukcji technologicznej dla procesu produkcyjnego.