Minimalnie większe były tylko ceny olejów roślinnych i oliwy z oliwek. W czasie jedenastu miesięcy 2018 r., przy zwyżce cen całej żywności wraz z napojami bezalkoholowymi o 2,8% w skali roku, ceny tłuszczów zwierzęcych zwiększyły się o 13,4%, a tłuszczów roślinnych o 0,8%.
W analogicznych okresach masło podrożało o 14,2%, a tłuszcze zwierzęce surowe i topione, tj. słonina i smalec o 3,1%. Tłuszcze zwierzęce podrożały w odniesieniu do tłuszczów roślinnych, dla których zwyżki cen były dużo mniejsze, ale z wykluczeniem oliwy z oliwek. Margaryny podrożały w analogicznych okresach o 1,1%, oleje roślinne o 0,2%, a oliwa z oliwek o 3,7%.
Wzrosty cen wszystkich rodzajów tłuszczów zwierzęcych były większe, a tłuszczów roślinnych z wyjątkiem oliwy z oliwek niższe niż stopa inflacji dla ogółu towarów i usług konsumpcyjnych, która w okresie jedenastu miesięcy 2018 r. wyniosła 1,7%.